Sosyoloji Bölümü
Genel bilgi ve programlar
Üç profesör doktor, dört doçent doktor, bir doktor öğretim üyesi, bir doktor öğretim görevlisi ve dört araştırma görevlisi olmak üzere toplamda on üç akademik personelle eğitim-öğretim etkinliklerini sürdüren OMÜ Sosyoloji bölümü, 2011-2012 eğitim-öğretim yılından bu yana öğrenci almaktadır. Bölgenin ilk sosyoloji bölümü olan bölümümüz, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonunda ilk lisans mezunlarını vermiştir. Bölüm için ayrılan öğrenci kontenjanı sayısı elli kişi olup, yalnızca birinci öğretim için öğrenci alınmaktadır. Ek olarak, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında açılan yüksek lisans programında öğrenciler eğitimlerini sürdürmektedir. Doktora programımız da 2017-2018 eğitim-öğretim yılından beri öğrenci almaktadır.
Giriş koşulları
Sosyoloji bölümüne girecek öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) temel yeterlilik testinden (TYT) sonra, alan yeterlilik testine (AYT) de girerek, eşit ağırlık puan türünden seçim yaparlar. 2022 yılı ÖSYM verilerine göre, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyoloji bölümüne giriş taban puanı 297,52'dir.
Eğitim olanakları
Bölümdeki derslerin her biri alanında uzman, yetkin akademisyenlerce verilmekte olup, dersler kuramsal ve uygulamalı diye ikiye ayrılmaktadır. Bölüme girmeye hak kazanan öğrenciler kendi alanlarının derslerinin yanında, felsefe, psikoloji, istatistik, iktisat, hukuk ve siyaset bilimi gibi ayrı bilim dallarından da zorunlu ya da seçmeli dersler alabilmektedir. Aynı zamanda, öğrenciler gereken koşulları sağlamaları durumunda bu bilim dallarında çift anadal ve yan dal başvurusunda bulunabilmektedirler. Ek olarak, bölüm öğrencilerimiz Erasmus+ değişim programı sayesinde Avrupa'nın çeşitli üniversitelerinde eğitim görme olanağı elde ederken, böylece yurtdışında öğrenim görme ve yaşama deneyimi şanslarını edinebilmektedirler. Yine, yurtiçi hareketliliği kapsayan Farabi değişim programı aracılığıyla çeşitli üniversitelerde bir ya da iki döneme kadar eğitim görme olanağı elde edebilmektedirler.
Mezunlar için iş olanakları
Sosyoloji bölümü mezunları sosyolog sanıyla T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Adalet Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve belediyeler gibi pek çok kamu kurumunda uzman ya da danışman olarak çalışabilmektedir. Danışmanlık hizmeti veren araştırma şirketlerinde de halkla ilişkiler, medya ve insan kaynakları gibi alanlarda çalışma olanağı bulabilmektedirler. Ek olarak, mezunlarımız T.C. Millî Eğitim Bakanlığı’nın buna ilişkin duyuruları aracılığıyla öğretmen olarak da çalışabilmektedirler.